BRAND IDENTITY

Καθόρισε το brand σου ως ελεύθερος επαγγελματίας. 7 tips!

Ακόμα και ο ελεύθερος επαγγελματίας, που ήδη εργάζεται, είτε από το σπίτι (γραφίστας, μοντέρ, καθηγητής, προγραμματιστής) είτε από τον δικο του χώρο/γραφείο (δάσκαλος yoga, γιατρός, θεραπευτής), η επισκέπτεται τους πελάτες του σε δικό τους χώρο (ηλεκτρολόγος, τεχνικός, μάστορας), επιβάλλεται να έχει μια οργανωμένη εικόνα προς τα έξω, προς τους πελάτες και συνεργάτες του. Το ίδιο σημβαίνει και σε εκείνον που θέλει να ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία.

Πως μπορείς να καθορίσεις την εικόνα σου; Πως παρουσιάζεσαι; Για παράδειγμα, παλαιότερα, κυκλοφορούσαμε με κοστούμια, είχαμε τις επαγγελματικές κάρτες που όλοι χρησιμοποιούσαμε. Πλέον, αν και ακόμη χρησιμοποιείται, η ανταλλαγή στοιχείων γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα (q code) και μέσω smartphones. Η γνωριμίες ήταν και είναι ένα πολύ δυνατό στοιχείο του πως φαινόμαστε προς τα έξω. Ενας ικανοποιημένος πελάτης από έναν δυσαρεστημένο έχει διαφορά, δεν νομίζεις;

Όταν ακούς ή γνωρίζεις κάποιον και θέλεις να μάθεις περισσότερα για εκείνον και για την δουλειά του, το πρώτο πράγμα που κάνεις τι είναι; ΣΩΣΤΑ! #justgoogleit Ανοίγεις το google, πατάς το όνομα ή την επωνυμία και ξεκινάς την έρευνά σου. Αυτό σημαίνει πως ένας επαγγελματίας θα πρέπει να έχει σαφή, σωστή και αποτελεσματική παρουσία στο internet. Είτε αυτό μεταφράζεται σε social media, είτε σε σχόλια πελατών, είτε κυρίως στο website (που για τους ελ. επαγγελματίες είναι το “κατάστημά” σας), θα πρέπει να καλύπτει και να πήθει τον πιθανό πελάτη γρήγορα και εύκολα!

Ένα πρώτο βασικό πλάνο που πρέπει να κάνεις για να οργανωθείς είναι:

  1. Να βρεις τον χαρακτήρα σου. Τι ακριβώς προσφέρεις; τι υπηρεσίες; τι ΔΕΝ προσφέρεις;
  2. Σε ποιους; ποιοι είναι οι πιθανοί πελάτες σου; τι σκέφτονται; τι ανάγκες έχουν; που είναι;
  3. Τι κοινά βρίσκεις στα 2 παραπάνω βήματα; που μπορείς να βοηθήσεις;
  4. Δημιούργησε την εικόνα σου. Βρες λέξεις που να περιγράφουν την υπηρεσία σου και κάντο εικόνα!
  5. Τι παρατηρείς στον ανταγωνισμό; που διαφέρεις;
  6. Φτιάξε το λογότυπό σου (χρώματα, γραμματοσειρά κτλ) βάσει των παραπάνω
  7. Με τα παραπάνω δεδομένα, ξεκινάς να χτίζεις το website και την γενικότερη εικόνα σου στο internet (λεκτικό, χρώματα, προσφορά, γνώση, τι επικοινωνείς)

Δύσκολο; Σίγουρα!

Για αυτό υπάρχουν επαγγελματίες του χώρου που μπορούν να σε βοηθήσουν να επικεντρωθείς στην ειδικότητά σου και να αναλάβουν αποτελεσματικά τα όσα σε δυσκολεύουν. Ο κάθε επαγγελματίας έχει γνώσεις για το αντικείμενό του. Για παράδειγμα, αν προσπαθήσω να περάσω μια καλωδίωση στο σπίτι μου, το πιθανότερο είναι να το κάνω λάθος, ή θα μου πάρει περισσότερο χρόνο ή θα μου πάρει χρόνο και μετά θα αναγκαστώ να εμπιστευτώ τον ειδικό (και χρόνο και χρήμα).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *