BRAND IDENTITY

Τα 7 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας business coach. Πώς θα επιλέξεις τον κατάλληλο;

Ένας business coach θα σε κατευθύνει και θα σε βοηθήσει έτσι ώστε να βρεις τον καλύτερο – για εσένα – τρόπο να “τρέχεις” την επιχείρησή σου. Το τι απαιτήσεις, όνειρα, στόχους και όραμα έχεις, αυτό καθορίζεται από εσένα.

Αρχικά, θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις που είσαι τώρα, να βρεις που θέλεις να πας και μέσα από τις συνεδρίες coaching θα ανακαλύψεις τον τρόπο να φτάσεις μέχρι εκεί.

Παρόλο που ο Coach και ο σύμβουλος μερικές φορές μπορεί να “μπαίνουν” ο ένας στον ρόλο του άλλου, δεν παύουν να είναι δυο διαφορετικές έννοιες. Είναι ξεκάθαρο ωστόσο, πως ένας coach δε συμβουλεύει. Ο ρόλος του είναι να σε εκπαιδεύσει να ανοίξεις το μυαλό σου και να εντοπίσεις μόνος σου τι κινήσεις θα κάνεις για να κατακτήσεις τον στόχο σου. Πολλές φορές, ακόμα και η στοχοθέτηση είναι σημείο μιας coaching διαδικασίας.

Πολύ απλά, ο Coach θα θέσει μαζί σου στόχους και θα σε βοηθήσει να τους πετύχεις. Σκέψου το σα να είναι οι πινακίδες στον δρόμο που οδηγείς. Θα σε κατευθύνει προς τον στόχο που έχεις θέσει και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σου αν θα ακολουθήσεις αυτόν, έναν άλλον, ή καθόλου τη διαδρομή.

Αν έχεις κολλήσει, αν δεν έχεις δει τα αποτελέσματα που περίμενες, αν θέλεις να οργανώσεις την ομάδα σου σωστά, αν θέλεις να φτιάξεις τη λειτουργικότητα της δουλειάς σου, αν ξεκινάς κάτι νέο, αν θέλεις να πας ένα βήμα παραπέρα, αν θέλεις να ανακαλύψεις τρόπους βελτίωσης, ένας business coach είναι η απάντηση.

Για να ξεχωρίσεις έναν καλό Business Coach θα πρέπει να δεις τα παρακάτω:

  1. Να είναι ειλικρινής μαζί σου. Να μη σου τάξει χρήματα και δόξα, αλλά δουλειά και εκπαίδευση.
  2. Δεν υπόσχεται, μιλάει με αποτελέσματα. Ένας coach αξιολογεί τη σημερινή κατάσταση και παρουσιάζει συνεχή αποτελέσματα μέσα από τα όσα πετυχαίνει ο πελάτης κάθε εβδομάδα
  3. Δε συμβουλεύει. Αυτό μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που ένας coach είναι εξειδικευμένος σε κάποιο αντικείμενο. Για παράδειγμα, ένας business coach με εξειδίκευση στα λογιστικά, μπορεί να προτείνει λύσεις και κινήσεις που συμφέρουν τον πελάτη
  4. Θα πρέπει να σε εμπνέει να δουλεύεις περισσότερο και να γίνεσαι καλύτερος – η χημεία coach – πελάτη έχει την μεγαλύτερη σημασία στο αποτέλεσμα
  5. Ένας business coach δεν είναι εκείνος που θα κάνει την δουλειά. Ο πελάτης αναλαμβάνει την ευθύνη. Δεν περιμένεις από εκείνον να πράξει για εσένα, περιμένεις να σε κινητοποιεί και να σε κατευθύνει προς τον στόχο, θυμίζοντάς σου στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί.
  6. Μετά τις πρώτες συναντήσεις – όσες χρειαστούν, κρατάς μια μηνιαία επαφή. Δεν είναι συνεχιζόμενη θεραπεία όπως η ψυχοθεραπεία.
  7. Ένας business coach δουλεύει με τα KPI (key performance metrics). Μικροί στόχοι, ανάληψη ευθύνης, αξιολόγηση, βελτιώσεις

Πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δει θεαματικά αποτελέσματα με την βοήθεια ενός business coach. Συνδυάζουν τη γνώση και το πάθος που έχουν οι ίδιοι οι πελάτες, με την ψυχραιμία και τη στρατηγική που προσφέρει ένας business coach, βλέπουν αποτελέσματα άμεσα.

Τι άλλο θα αναζητούσες από έναν business coach;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *