LIFE COACHING

Αυτοί είναι οι 9 τρόποι να βρεις δύναμη!

Είναι μέρες δύσκολες. Αν όχι δύσκολες, είναι μέρες που απαιτούν την προσοχή και την δύναμή μας. Πολλοί είναι εκείνοι που για διάφορους λόγους ο καθένας, θέλουν να βρουν τη δύναμη να προχωρήσουν μπροστά. Άλλοι ψάχνουν αλλαγή καριέρας (ή απλά καριέρα…), άλλοι να χτίσουν τη σχέση με την νέα καθημερινότητα, άλλοι να κάνουν έναν νέο προγραμματισμό ζωής, κ.ο.κ. Παράλληλα, ψάχνουν να βελτιώσουν παράγοντες που είναι εξωτερικοί όπως γνώσεις, φυσική κατάσταση, εμφάνιση, δεξιότητες ή πτυχία.

Όσο σημαντικό και αν είναι το “χτίσιμο του βιογραφικού” στην διαμόρφωση της αυτοπεποίθησης και της εικόνας μας προς τα έξω, πρέπει να μην ξεχνάμε πως η εκπαίδευση του εαυτού είναι εξίσου σημαντική στην αυτοεκτίμησή μας. Αυτά τα δυο κομμάτια μας αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν το brand που καθορίζει την ποιότητα της ζωής.

1. Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου;

Αν έπρεπε να σκεφτείς ποιος είναι ο ρόλος σου στη ζωή. Γιατί γεννήθηκες; Προσπάθησε να σκεφτείς φιλοσοφικά: Για να δώσω χαρά στον κόσμο, για να εξελίξω την τεχνολογία, για να κάνω την ζωή ομορφότερη, για να σώζω ζωές ή για γίνω μάνα/πατέρας. Μπορείς να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις με ανθρώπους; O άνθρωπος που κάνει την ζωή ομορφότερη για παράδειγμα, μπορεί να είναι από έναν ζωγράφο μέχρι έναν σχεδιαστή μόδας. Τι σημαίνει η ύπαρξή σου; μπορείς να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση;

2. Τι έχει προτεραιότητα στη ζωή σου;

Όπως πολύ καλά θα έχεις καταλάβει, δεν μπορείς να είσαι τέλειος/α σε όλα. Για να μπορέσεις να πετύχεις σε ότι κάνεις, πρέπει να έχεις τον έλεγχο. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τις προτεραιότητές σου, να ισορροπήσεις ανάμεσα σε ότι κάνεις και να μην ξεχνάς τον λόγο που κάνεις ότι κάνεις. Η ψυχική υγεία, η ποιότητα της καθημερινότητας, ένας άλλος στόχος; γιατί ξυπνάς το πρωί; Η δύναμη ξεκινά με το να ξέρεις ποιος είσαι και που πας!

3. Θυμήσου πως το σώμα πρέπει να είναι υγιές για να μπορείς να κάνεις οτιδήποτε.

Η δύναμη έρχεται από μέσα μας. Αν όμως το σώμα δεν μπορεί να ακολουθήσει, η αποτυχία είναι βέβαιη.

4. Οργανώσου

Σκέψου τι σε κινητοποιεί, τι σε κάνει να νιώθεις περήφανος, τι σου δίνει ώθηση να προχωρήσεις. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πέτυχες κάτι; Τι ήταν και τι σε βοήθησε.

5. Αν ήξερες οτι δεν θα αποτύχεις, τι θα προσπαθούσες να κάνεις;

Δύναμη μπορείς να πάρεις μέσα από τις επιτυχίες σου. Αν είναι ο φόβος εκείνος που σε σταματά από το να δοκιμάσεις, προσπάθησε να τον πάρεις με το μέρος σου!

6. Εκλογίκευση

Δύναμη παίρνεις και από κάτι που πίστευες πως δεν θα καταφέρεις και τα κατάφερες! Η ζωή μπορεί να σου φέρνει πολλές και καθημερινές προκλήσεις που η δύναμη, η αυτοπεποίθηση και η τόλμη σε κάνουν να τις ξεπερνάς. Χρησιμοποίησε την λογική και δες ξεκάθαρα τι σε βοήθησε και με ποιον τρόπο τα κατάφερες στο παρελθόν.

7. Χαλάρωσε

Όπως και το σώμα, έτσι και το μυαλό χρειάζεται ξεκούραση. Αυτό μεταφράζεται σε ελεύθερο χρόνο, hobby, διαλογισμό, διασκέδαση, ή ότιδήποτε άλλο σας χαλαρώνει και κάνει το μυαλό να ξεφεύγει από την καθημερινότητα

8. Γιατί εμένα;

Μπορείς να σκεφτείς τα γιατί; Γιατί ο/η σύντροφός σου σε έχει επιλέξει; γιατί δεν θα σε επέλεγες για την δουλειά που ψάχνεις; γιατί θα σε επέλεγες σε μια άλλη θέση; Γιατί οι φίλοι σου σε έχουν ανάγκη; γιατί χώρισες; Όλα αυτά τα γιατί μπορείς να τα δεις αντικειμενικά και να απαντήσεις; Κράτα τις απαντήσεις και χτίσε πάνω σε αυτές. Επένδυσε στα θετικά και βελτίωσε όπου χρειάζεται.

9. Πρόσεξε τον εαυτό σου

Ότι και αν κάνεις στη ζωή να θυμάσαι πως το κάνεις για εσένα. Οι επιλογές είναι δικές σου. Ο σκοπός και οι προτεραιότητες όλα είναι στο χέρι σου. Παρατήρησε τον εαυτό σου. Δες ποιες ήταν οι δυνατές σου στιγμές και βασίσου επάνω τους για το μέλλον.

Όπως διάβασα πρόσφατα…

Η παχυσαρκία είναι δύσκολη… το να κρατιέσαι ενεργός και υγιής είναι δύσκολο. Διάλεξε ποια δυσκολία θέλεις να ζήσεις.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι δύσκολη… η μοναξιά είναι δύσκολη. Διάλεξε ποια δυσκολία θέλεις να ζήσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *