LIFE COACHING

12 Ερωτήσεις σε έναν Coach… όλες οι απαντήσεις, στις απορίες που έχεις αλλά δεν έχεις ρωτήσει.

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να παρατείνει μια απόφαση; να “κολλάει” για να προχωρήσει σε ένα project; να ζητά (ή να αναγνωρίζει πως θα ήθελε) στήριξη για να ξεπεράσει μια δυσκολία; ή ακόμα ένα αφτί για να σε ακούσει πραγματικά; Αυτό που ψάχνεις σε στιγμές σαν και αυτές, είναι ένας coach. Όχι κάποιον ειδικό σε θέματα που πραγματικά απαιτούν πιο χρονοβόρα δουλειά σε προσωπικό επίπεδο, ούτε έναν φίλο ή φίλη για να πεις απλά τον προβληματισμό σου. Αυτό που χρειάζεσαι είναι έναν επαγγελματία που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις εμπόδια. Όπως ακριβώς και στον αθλητισμό. Θέλεις να τρέξεις στον Μαραθώνιο; θέλεις καθοδήγηση, συμβουλευτική, οργάνωση, πρόγραμμα, στοχοθέτηση και στήριξη στην υλοποίηση. Το ίδιο συμβαίνει σε περιπτώσεις που ξεκινάς, κολλάς, διστάζεις, φοβάσαι ή θέλεις να οργανωθείς.

Συγκέντρωσα πολλές από τις ερωτήσεις και τις απορίες που έχω δεχτεί ως coach και τις παραθέτω με απλά λόγια.

 1. Γιατί κάποιος να κάνει Coaching; Το Coaching είναι μια διαδικασία που σε βοηθά να εξελιχθείς σε ένα μεγάλο φάσμα αναγκών και καταστάσεων. Υγεία, Προσωπική βελτίωση, εργασία, επιχειρηματικότητα, εικόνα, φοβίες κτλ. Το Coaching, έτσι όπως εκπαιδεύεται στους μελλοντικούς επαγγελματίες του χώρου, είναι μια μέθοδος που μπορεί να έχει εφαρμογή παντού. Με τεχνικές που μαθαίνουν οι coaches, σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την εμπειρία του ο καθένας, το coaching είναι ένας νέος, γρήγορος, μοντέρνος και δια δραστικός τρόπος να ανανεωθείς, να χτίσεις αυτοπεποίθηση, να βελτιώσεις την επικοινωνία σου προς το περιβάλλον και να πάρεις αποφάσεις. Να θέσεις στόχους και να τους πετύχεις. Η παρεξήγηση στις μέρες μας με όλα αυτά που διαβάζουμε για το coaching, είναι πως η διαδικασία του coaching είναι εύκολη και υπόσχεται αποτελέσματα χωρίς κόπο. Δυστυχώς, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι σαν να θες να τρέξεις στον Μαραθώνιο. Ο Coach θα σε στηρίξει, θα σε βοηθήσει, αλλά τα 42χμ θα πρέπει να τα τρέξεις εσύ… και όλα τα εκατοντάδες χιλιόμετρα πριν φτάσεις να τρέξεις τα 42 στον αγώνα. Καταλαβαίνεις λοιπόν από την αρχή ό,τι το coaching έχει δουλειά. Έχει πολλή προσωπική προσπάθεια, φυσικά με καθοδήγηση και support. Άρα, κάποιος κάνει coaching για να βελτιώσει την ζωή του. Για να αλλάξει κάτι που δεν του αρέσει. Για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα δικά σου χαρακτηριστικά και να γίνει καλύτερος/η.
 2. Ποια είναι η διαδικασία του Coaching; Μια συνεδρία coaching one on one διαρκεί από 45 ως 60 λεπτά. Οι συνεδρίες σε ομάδες διαρκούν από 90 ως 120 λεπτά. Ανάλογα με τον στόχο των συναντήσεων, οι εντατικές εβδομαδιαίες συναντήσεις διαρκούν περίπου έως 12 εβδομάδες μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος και στην συνέχεια γίνεται περιοδικά αξιολόγηση και βελτιώσεις. Μια συνεδρία ξεκινά με το rapport, δηλαδή το χτίσιμο της σχέσης των δυο μερών και την αναγνώριση των στόχων. Στην συνέχεια αναλύονται οι στόχοι, γίνεται στρατηγική για την επίτευξή τους και πλάνο βημάτων. Στη συνέχεια γίνεται αξιολόγηση των πιθανών επιλογών και κλείνει η συνεδρία με δέσμευση και ορισμό των πρώτων εργασιών του πελάτη μέχρι την επόμενη συνάντηση. Στις περιπτώσεις του Life Coaching περισσότερο, οι πρώτες συνεδρίες αφιερώνονται στο χτίσιμο της σχέσης και της εμπιστοσύνης.
 3. Τι γνώσεις έχει ένας coach; Εδώ υπάρχει μεγάλο gap στο τι γνώσεις έχει κάποιος που δηλώνει coach. Καλό θα είναι να γνωρίζετε αν είναι πιστοποιημένος από κάποιον φορέα και αν έχει πραγματικά εκπαιδευτεί (όχι σεμινάρια και YouTube videos) σε τεχνικές coaching. Επειδή το αντικείμενο είναι νέο και το τοπίο θολό, καλύτερα να κοιτάτε τις πιστοποιήσεις, μιας και η διαδικασία για να σε αναγνωρίσει ένας φορέας είναι απαιτητική. Φυσικά πέρα από την εκπαίδευση στο coaching, ο καθένας επαγγελματίας εμπλουτίζει τις γνώσεις του και με άλλες γνώσεις και πτυχία που του επιτρέπουν να εφαρμόζει τις τεχνικές coaching στο αντικείμενο της δουλειάς του/της
 4. Πως μπορεί να με βοηθήσει; Τι λύση μου δίνει; Ένας coach καταρχήν έχει εκπαιδευτεί στην ενεργητική ακρόαση. Δηλαδή μπορεί να ακούει, να ερμηνεύει και να επεξηγεί αυτά που του λέει ο πελάτης, αναγνωρίζοντας που να δώσει περισσότερη προσοχή. Πολλές φορές ο λόγος για τον οποίο επισκεπτόμαστε έναν coach, είναι διαφορετικός από το τι θα προκύψει στην πορεία και αυτό γιατί ένας coach ξέρει να “μεταφράζει” λέξεις, παύσεις, κινήσεις και ό,τι άλλο μπορεί να επικοινωνεί ο πελάτης. Με ένα coach λοιπόν ξεκαθαρίζεις τους στόχους σου, αναγνωρίζεις το περιβάλλον στο οποίο κινείσαι και πως μπορείς να φτάσεις μέχρι τον στόχο σου. Τι βήματα, τι εμπόδια, ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσεις για να πετύχεις τον στόχο. Ένας coach θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιήσεις δικές σου δυνάμεις για να πετύχεις, θα σε μάθει μέσα από την διαδικασία αυτή να μπορείς να στηρίζεσαι στις δυνατότητές σου.
 5. Τι αλλαγή θα καταλάβω; Η αλήθεια είναι πως πρέπει να εμπιστευτείς τον coach σου. Να δώσεις ελευθερία στον εαυτό σου να παρασυρθεί από την διαδικασία. Για αυτό και οι πρώτες συνεδρίες αφιερώνονται στο χτίσιμο της σχέσης. Είναι απαραίτητο να είσαι θετικός/η ως προς την διαδικασία και να αναγνωρίσεις τις απαιτήσεις. Θέλει δουλειά για να πετύχεις τους στόχους σου. Θέλει προσπάθεια και ευθύνη. Ένας coach είναι εκεί για να σε βοηθήσει από εκεί και πέρα. Η αλλαγή έρχεται μέσα από την διαδικασία. Θα βρεις αρχικά κίνητρο για να ξεκινήσεις. Θα αναγνωρίσεις πως κάθε πρόβλημα – αν το οριοθετήσεις σωστά και το αναγνωρίσεις – έχει τη λύση του.
 6. Μπορώ να δω αλλαγή στην πρώτη συνεδρία; Ένας πελάτης καταλαβαίνει λιγότερα από έναν coach στην πρώτη συνεδρία. Ο coach μπορεί να πάρει πολλές πληροφορίες από την πρώτη αναγνωριστική συνεδρία και αυτό μόνο αν καταφέρει να κάνει τον πελάτη να ανοιχτεί. Ο ίδιος ο πελάτης τις περισσότερες φορές καταλαβαίνει πως ο λόγος για τον οποίο έχει επισκεφτεί τον coach, έχει διαφοροποιηθεί σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που σκεφτόταν αρχικά.
 7. Γιατί έχει τόσους πολλούς coaches η αγορά; Πως θα ξεχωρίσω αυτόν που μου κάνει; Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις εκείνον τον άνθρωπο ο οποίος θα σε εμπνεύσει να επενδύσεις τον χρόνο σου και τα χρήματά σου. Είναι συνήθης τακτική ένας coach να προσφέρει κάποιου είδους αναγνωριστική συνεδρία δωρεάν (15-30 λεπτά). Αυτός που κάνει στον καθένα ποικίλλει βάσει των προσδοκιών. Τι απαιτήσεις έχεις; τι αξίες; στην πρώτη επαφή μπορείς ως πελάτης αλλά και ως coach να καταλάβεις αν θα μπορέσεις να δουλέψεις με έναν άνθρωπο.
 8. Τι ανάγκη μου λύνει ένας coach; Την ανάγκη να μοιραστείς, να οργανωθείς, να κινητοποιηθείς, να δεις ξεκάθαρα, να λύσεις το παζλ του μυαλού σου, να εντοπίσεις δυνατά σου σημεία και πως αυτά θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς.
 9. Τι είναι τελικά ο coach; Με απλά λόγια ένας συνοδοιπόρος. Κάποιος που ξέρει πως να σε κάνει να δεις ξεκάθαρα, σε ενθαρρύνει, σε βάζει σε τροχιά βελτίωσης.
 10. Τι κόστος έχει μια συνεδρία coaching; Μια συνεδρία coaching μπορεί να κοστίζει από 0€ μέχρι και 200-300€ ανάλογα τον coach.
 11. Πως θα καταλάβω αν ο coach μου είναι καλός; Όπως και σε άλλα επαγγέλματα, έτσι και στην περίπτωση ενός coach, το branding παίζει μεγάλο ρόλο μέχρι να φτάσεις να συνεργαστείς μαζί του. Είναι σημαντικό λοιπόν να σου κάνει η όλη εικόνα ενός coach (από το site μέχρι την εμφάνιση και από τον τρόπο που σε προσεγγίζει μέχρι την συνέπεια), να έχει συστάσεις, να μπορεί να σε “πείσει” για την δουλειά που θα κάνετε μαζί και βέβαια να δεις αποτελέσματα.
 12. Ένας coach τι υπόσχεση πρέπει να δίνει στον πελάτη του; Αν εκπαιδευτείς να σκέφτεσαι και να λειτουργείς με τρόπο που προχωράει μια συνεδρία, τότε σε λίγο καιρό ο coach του εαυτού σου θα είσαι εσύ. Και… Αν το δοκιμάσεις με τον σωστό coach, τότε θα καταλάβεις την πραγματική δύναμη του Coaching.

Διάβασε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *