BRAND IDENTITY

Εμπιστοσύνη και Social Media – 9 tips για να την κερδίσεις

Όλο και περισσότερο πια στις ημέρες της συνεχούς ενημέρωσης, πληροφορίας και εύκολης πρόσβασης στα πάντα και από τους πάντες, τίθεται το θέμα της εμπιστοσύνης. Fake News, Troll, fish stories, hoaxes, click bate είναι όροι που έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνουν. Για να κερδίσει μια εταιρία clicks και επισκεψημότητα, εφευρίσκει διάφορους τρόπους για να το πετύχει. Όχι απαραίτητα με την χρήση αληθινών στοιχείων και πληροφοριών.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τους παραπάνω όρους τώρα τελευταία πως πια δεν μας κάνει εντύπωση. Η αλήθεια είναι πως ότι διαβάζουμε, έχουμε την τάση αρχικά να το πιστέψουμε, μέχρι να αποδειχθεί ψέμα. Αυτό είναι και το στοίχημα των εταιριών μέσα από τα Social Media, που μέχρι να ολοκληρωθεί η κριτική διαδικασία στο μυαλό μας, έχουν κερδίσει τον σκοπό τους! Πρώτων, έχουμε κάνει interaction μέσα από τα social media, κάνουμε Click στην landing page τους, έχουμε διαβάσει τον τίτλο, μας έχει αποτυπωθεί η πληροφορία και λόγω της αλληλεπίδρασης, στο μέλλον θα μας εμφανιστεί και πάλι post από την συγκεκριμένη εταιρία γιατί έχουμε δείξει ενδιαφέρον. Εύκολο; Ίσως. Ηθικό; Μάλλον όχι….

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει πως μόνο το 41% των χρηστών των Social Media πραγματικά εμπιστεύονται τα όσα διαβάζουν. Πλέον με την χρήση των hashtag και της παγκόσμιας δύναμης που έχουν οι χρήστες, μπορούν (και γνωρίζουν πια τον τρόπο), να μπλοκάρουν τέτοιες περιπτώσεις fake πληροφοριών. Έχει ήδη γίνει σε πολλές περιπτώσεις κυρίως στην Αμερική.

Επειδή 35% των ανθρώπων αγοράζουν με κριτήριο την εμπιστοσύνη σε ένα brand, ας έχουμε στο νου πως τα social media είναι καθρέφτης της εικόνας μας. Τι πρεπει να προσέχει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας για να μην πέσει στην παγίδα και χάσει τους πελάτες της λόγω εμπιστοσύνης;

  1. Ανάλυσε το brand σου και δες ποιος πραγματικά είσαι. To Brand Identity είναι βασική πρώτη κίνηση.
  2. Να παραμένεις προσβάσιμος στους πελάτες σου και να απαντάς σε ερωτήσεις
  3. Να μην παρουσιάζεις προιόντα ή φωτογραφίες που δεν είναι δικά σου
  4. Να είσαι συνεπής στα όσα λες. Πχ Αν δεν μπορείς να κάνεις παράδοση την επόμενη ημέρα, μην το διαφημίσεις.
  5. Να ζητάς την γνώμη και την συμμετοχή των πελατών σου
  6. Να προσφέρεις πληροφορίες ή γνώση δωρεάν
  7. Δώσε πληροφορίες για behind the scenes. Την παραγωγή, την λειτουργία, την διαδικασία κτλ
  8. Μοιράσου πραγματικές ιστορίες. Πλέον τις fake τις καταλαβαίνουν όλοι!
  9. Να έχεις περιοδικότητα και συνοχή στον τρόπο που παρουσιάζεσαι